Címkék

2013. január 13., vasárnap

Lépésről-lépésre: Fürdőszoba

Az egész házfelújítás gondolata a fürdőszobával kezdődött. Két kis helyiség nyílt a konyhából, egy spejz és egy fürdő. A fürdőn nem volt ablak, s mindössze egy ülőkád és mosdó volt benne, tehát kicsi is és wc nélkül már kevésbé XXI-ik századi. Teljesen kiürítettük, csempét levertük, közfalat kivertük. Itt kiderült, hogy a víz és villanyvezetékeket is cserélni kell. Új s nagyobb ablakot kapott, nagy sokára a fal is megépült az üveges ajtóval. Jelentem nem okoz gondot, bevált. Burkolás követte, szaniterek elhelyezése, bojler.


Bár korábban megelégedve írtam a vízszerelőről, de az utolsó munkálatok közt óriásit hibázott. Sajnos nem tudtunk ott lenni, mikor felrakta a bojlert. Egy különleges bojlert. Apukám 25 éve vette, anno ide szánta. Mamám padlásán eredeti dobozában, ledugózva várta, hogy idekerüljön. Legalább nem kellett vennünk, bár abban nem voltunk biztosak, hogy működni is fog. Felkerült s működött, akárcsak egy új, hisz az is volt. 25 évet várt, majd 1 hét után hirtelen halált halt. Ugyanis lezuhant az új mosógépre s mosdóra, ami lecuppantott 2 csempét a falról. Mindez beköltözésünk másnapján.

Több szempontból is szerencsésnek mondható az eset.
Nem ránk zuhant.
Előtte napokban lett házi vízműre kötve a rendszer, ami árammal működik. A zuhanásban a vízcső kiszakadt, a rövidzárlat levágta a biztosítékot, így a szivattyú nem ontotta tovább a vizet, nem áztunk el. Merthogy épp ekkor nem voltunk otthon.
Harmadrészt még jobb is, hogy most történt, amíg felelősségre lehetett vonni a vízszerelőt. Aki egyébként nem tagadta, hogy hibázott, s kifizette a károkat. Vagyis új bojlert és mosdót kellett vennünk, a mosógépen 2 horpadás lett, a nagyobb az ajtón, de ezt vissza is tudtuk "kalapálni", a kisebb az oldalán...sajnos ez szépséghiba marad. Egyébként teljesen működőképes. Feldolgoztuk, túléltük, újraépítettük, persze sokkal körültekintőbben.

Imádom a meleg színeit
A tükröt (amit eddig senki nem hagyott szó nélkül) most karácsonyi fényfüzérrel


És a gyertyafényes forró fürdőket.

Már csak egy szennyestartós magasszekrény hiányzik a mosógép mellé-ajtó mögé, de reméljük hamarosan az is meglesz. Na meg egy kádparaván az álom.


"Happy Home" cím alatt találsz minden otthonunkkal kapcsolatos bejegyzést, térj be hozzánk máskor is!

6 megjegyzés:

  1. Jó, hogy ilyen pozitívan látod ezt a szerencsétlen esetet. Szerencse, hogy ilyen korrekt volt a szerelő. :)
    A tükör valóban csodálatos, a fényfüzér meg csak jobban kiemeli.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kezdetben kevésbé voltam ám pozitív, de próbáltam meglátni benne a miérteket.
      Köszönjük!

      Törlés
  2. Irigylem a pozitiv természetedet. Nálunk a beköltözésünk után egy héttel kiugrott a mosógép bekötöcsöve a helyéröl és elúszott az egész lakás. Ez több, mint 30 éve történt, még kicsi voltam és csak arra emlékszem, hogy bokáig érö vizbe ébredtem és nagyon élveztem. Azt hiszem a szüleim nem voltak túl vidámak. Réka

    VálaszTörlés
  3. Valóban lehetett volna rosszabb kimenetele a bojler leszakadásának...de az ilyen fényfüzérnek nem a fürdőszobában a helye! Még jó, hogy azt is túléltétek!

    VálaszTörlés
  4. ...és még egy megjegyzésem lenne arra a "vizesre", aki miatt leszakadt az a jó kis Hajdú bojler..esetleg nem kellett volna azokat a csöveket leszigetelni a falban? (a meleget a hőveszteség miatt, a hideget a pára lecsapódás miatt, és csövek dilatációja miatt)...de nem tudom, én csak egy villanyos vagyok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A régi horganyzott vas csöveket egy új, ún. Henco csövekre cseréltük. Ez a belga termék használható fűtés- és vízszerelésre egyaránt. A csövet egy alumínium réteg és egy belső és külső polietilén réteg alkotja, így rendelkezik mind a fémcsövek, mind a műanyag csövek tulajdonságaival. A réz csővel ellentétben nem kell hegeszteni, könnyen hajlítható, s nem kell külön szigetelni sem. Összességében egyszerűbb, könnyebb vele dolgozni. A réz csőhöz viszonyítva maga a cső olcsóbb, viszont az idomok drágábbak. Arányaiban szinte ugyanaz, viszont a réz csőnél előforduló hegesztési hibák utáni szivárgás elkerülhető. A fényfüzér csak átmeneti hangulatelem volt.

      Törlés